2018. gada 31. maijā plkst. 17.30 Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas konferenču zālē, Rīgā, Rūpniecības ielā 10 notiks latviešu mākslinieces Ritas Tālmanes un šveiciešu mākslinieka Ērika J. Grūbela (Erich Josef Grübel) izstādes „Māksla būvē tiltus” atklāšana. Pasākumā ar muzikālu priekšnesumu piedalīsies Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālais ansamblis "Morgenrot".

Pasākumu organizē LU Akadēmiskās bibliotēkas nodaļa  „Austrijas bibliotēka un Šveices lasītava”.

Māksliniece Rita Tālmane ir Tēlotājmākslas studijas “Grīva” dalībniece un pēdējos divus gadus eļļas glezniecību mācījusies pie studijas vadītāja mākslinieka Jura Ģērmaņa.

Izstādē skatītāju vērtējumam tiks sniegti pēdējo divu gadu laikā tapušie darbi no cikla “Gadalaiki”. Būs apskatāmas ne tikai Latvijas, bet arī Šveices un citu valstu ainavas, kurām iedvesma gūta tuvākos un tālākos ceļojumos.

“Daba ir mans iedvesmas avots un tajā es gūstu arvien jaunas ieceres un motīvus savām gleznām. Dabas harmonija ir tik pilnīga, ka tajā nekas vairāk nav jāizdomā, jāņem tikai krāsas, otas un šo dabas meditāciju jāvēro un jāuzliek uz sniegbaltā audekla”.

Māksliniece ar saviem darbiem regulāri piedalās izstādēs. Piedalījusies plenēros gan Latvijā, gan ārzemēs. Interesē ceļojumi, kuros gūst iedvesmu saviem nākamajiem darbiem. Viņas gleznas atrodas privātīpašumos Latvijā, Īrijā, Norvēģijā un Austrālijā

Mākslinieks Ēriks J. Grūbels dzimis 1941.gada 14. maijā Glarusas kantonā Šveicē. Gleznošanai pievērsies apmēram pirms 30 gadiem. 1997. gadā Ēriks J. Grūbels pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Trīs gadus mācījies glezniecību pie profesores Birutas Stafeckas. Kopš 2006. gada viņš darbojās mākslinieka, pedagoga Jura Ģērmaņa dibinātā Tēlotājmākslas studijā „Grīva”. Daudz ko viņš apguva pašmācības ceļā. Mākslinieks pārsteidz ar savu košo un ekspresīvo krāsu paleti, viņam notika vairākas personālizstādes Latvijā un Šveicē. Autors glezno ar eļļas, akrila un akvareļkrāsām, reizēm arī ar pasteļkrītiņiem.

Ēriks J. Grūbels ir dzejnieks, grāmatas “Eine Sandburg in Lettland ” (Smilšu pils Latvijā) autors, kā arī  Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālā ansambļa"Morgenrot" dalībnieks.

Pasākums notiks latviešu un vācu valodās, ieeja brīva

Izstāde skatāma līdz 2018.gada 30. jūnijam

Dalīties