2020. gada 24. janvārī plkst. 16.00 Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā bibliotēkā (Rīgā, Rūpniecības ielā 10) notiks Karību dzīvesprieka un ritmu vadīts pasākums “Kubas maģiskais reālisms”.  

Pasākumu organizē LU Akadēmiskās bibliotēkas Starpkultūru dialoga centrs un LU Humanitāro zinātņu fakultātes Romānistikas nodaļas Ibēristikas un Latīņamerikas centrs. LU Akadēmiskā bibliotēku un Humanitāro zinātņu fakultāti jau ilgstoši vieno veiksmīga sadarbība, kuras ietvaros organizētas zinātniskās konferences, izglītojoši un kultūras pasākumi, semināri studentiem, realizēti vairāki kopīgi projekti. LU Akadēmiskās bibliotēkas  Starpkultūru dialoga centra mērķis ir veidot sadarbību ar dažādu valstu kultūras un izglītības organizācijām un pārstāvjiem, un ar dažādu aktivitāšu un pasākumu kopuma palīdzību iepazīstināt plašāku auditoriju ar šo valstu kultūru. 
LU Ibēristikas un Latīņamerikas studiju centrs pastāv Humanitāro zinātņu  fakultātes ietvaros kopš  2012.gada (līdz 2018.gadam – Ibēristikas studiju katedra). Centrs nodarbojas ar zinātnisku un lietišķu pētījumu projektu organizēšanu, Spānijas un Latīņamerikas kultūru popularizēšanu, kā arī spāņu un portugāļu valodu studiju veicināšanu publiskajā telpā.
Pasākuma programmā paredzēta kubiešu mākslinieces Lihijas Kasabeljas (Ligia Casabella) izstādes “Kubas ritmi” atklāšana.
Lihija Sesīlija Kasabelja (Ligia Cecilia Casabella) dzimusi 1987.gada 18. septembrī Trinidadas pilsētā, Kubā. Viņa nāk no senas kubiešu mākslinieku un restauratoru ģimenes. Ģimenes tradīciju un Trinidadas koloniālo ielu ietekmē, Lihija nolēma turpināt ģimenes mākslas tradīcijas un parādīt pasaulei, kā viņa redz Kubu savām acīm un dvēseli. 2014. gadā māksliniece absolvēja Mākslas Universitāti ISA, (Havana, Kuba) kultūras mantojuma saglabāšanas specialitātē. Kopš 2014. gada Lihija dzīvo starp divām valstīm un kultūrām - Kubu un Latviju, kas paplašina viņas māksliniecisko horizontu un iedvesmo jauniem darbiem. Lihijas Kasabeljas iemīļotākie mākslas virzieni: sirreālisms, ekspresionisms, kolāža, Kubas ainavas, sienas gleznojumi, Kubas māksla. Mākslinieces izstādes tika atklātas vairākās Latvijas pilsētās, Kubā, Krievijā un Baltkrievijā. 2019. gada februārī Lihijas Kasabeljas personālāizstāde "Kuba - Latvija" plašai auditorijai tika atklāta tirdzniecības centrā  “Riga Plaza”. 
“Man patīk izmantot savu radošumu kā neatkarīgai māksliniecei gleznās, sienas gleznojumos, zīmējumos, lai tropiskās krāsās radītu un parādītu savu Karību dzīvesprieku un enerģiju. Esmu atvērts cilvēks jaunu prasmju iegūšanai un vienmēr esmu gatava starptautiskai komunikācijai. Man ir liela interese par restaurāciju, konservāciju un mākslu, mani interesē ceļojumi un jaunas kultūras,” par sevi stāsta māksliniece.
Pasākumā būs skatāma arī izstāde no LU Akadēmiskās bibliotēkas krājuma, veltīta ievērojamā kubiešu dzejnieka Hose Martī (José Martí) atcerei.
Hosē Martī (Jose Marti, 1853- 1895) saukts par "Neatkarības apustuli", atzīts par Kubas atbrīvošanas intelektuālo autoru. Politiskais domātājs un ievērojamais rakstnieks, bija arī literārās kustības “modernismo” priekštecis. H.Martī jau no agras bērnības cīnījās vārdos un darbos par Kubas neatkarību, Latīņamerikas un Karību jūras reģiona vienotību un vispārējās saskaņas ideālu. Savu ideju dēļ viņš nokļuva ieslodzījumā, kur tika spīdzināts, un visbeidzot bija spiests doties trimdā uz Spāniju, kur studēja Madrides un Saragosas universitātēs. Viņš ceļoja pa Eiropu, ASV un Latīņameriku. H.Martī bija žurnālists - pirmais, kurš par reģionu stāstīja kā preses pārstāvis. H.Martī kopotie raksti, kas sastāv no 28 sējumiem, atklāj viņa kā dzejnieka, pedagoga, diplomāta, vadītāja un ideologa izcilās intelektuālās spējas un plašās intereses. 
Starptautiskā UNESCO/Hosē Martī balva tika nodibināta 1994. gada novembrī pēc Kubas valdības iniciatīvas. Izveidojot balvu, valdes locekļi atzina Hosē Martī, brīvības apustuļa, ideālu augsto vērtību. Balva tika izveidota, lai veicinātu izpratni par vienlīdzību, solidaritāti un cilvēktiesībām. Ar to tiek apbalvots izcilu organizāciju un indivīdu ieguldījums Latīņamerikas un Karību jūras reģiona vienotības un integrācijas veicināšanā, balstoties uz kultūras tradīciju un humāno vērtību ievērošanu.
Pasākumā  LU Ibēristikas un Latīņamerikas studiju centra studenti un pasniedzēji lasīs Hosē Martī dzeju, tiks organizēta viktorīna un skanēs kubiešu dziesmas Sofijas Plisko izpildījumā.
 

Dalīties