2019. gada 19. decembrī Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā bibliotēkā notika LU simtgades projekta ceļojošās izstādes LU filiālēs “Johana Kristofa Broces (1742 – 1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” noslēguma pasākums.

Pasākuma dalībniekus sveica LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere un LU Reģionālā centra vadītāja Gunta Kraģe, kuras klātesošajiem pastāstīja par izstādes tapšanas procesu un parādīja prezentāciju par izstādes atklāšanas pasākumiem un zinātniskajiem lasījumiem LU filiālēs.
Sveicot viesus, LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā un sociālo un tiesību zinātņu jomā Ina Druviete  norādīja - viņai un visai universitātes saimei ir liels prieks, ka tieši LU Simtgadē tika realizēts tik interesants, apjomīgs un radošs projekts, kas vienoja vairākas LU struktūrvienības, filiāles, pašvaldības, novadpētniekus un visus interesantus. Viņa savā uzrunā akcentēja, ka projekts noteikti ir izdevies, un izteica cerību par tā turpinājumu.
Pateicības vārdus projekta vadītājām izteica LU Jēkabpils filiāles un Madonas filiāles direktore Lolita Kostjukova, Bauskas filiāles direktore Benita Svareniece, Kuldīgas filiāles direktore Ruta Karloviča, Cēsu filiāles direktore Mārīte Raudziņa, Alūksnes filiāles direktore Anita Pētersone un Tukuma filiāles direktore Inga Jonuša.
Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā bibliotēka, LU Reģionālais centrs un LU filiāles no 2019. gada 16. aprīļa līdz 20. decembrim organizēja LU simtgades pasākumus Latvijas reģionos. LU filiāles pilsētās - Jēkabpilī, Kuldīgā, Cēsīs, Bauskā, Alūksnē, Madonā un Tukumā - bija skatāma ceļojošā izstāde “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā”. Izstādes svinīgās atklāšanas pavadīja zinātniskie lasījumi, kas bija lieliska iespēja iepazīties ar LU filiāļu studentu, absolventu pētījumiem un LU mācībspēku zinātniskajiem lasījumiem, kas ir nozīmīgi vietējai kopienai.
Izstāde katrā vietā bija skatāma aptuveni mēnesi, lai novadu iedzīvotāji varētu iepazīties ar vēsturiskajām liecībām, kuras J. K. Broce ir atstājis savos zīmējumos un aprakstos, kas ir kultūrvēsturiska vērtība kā Latvijas, tā Eiropas mērogā.
LU Akadēmiskā bibliotēka veic nozīmīgu darbu kolekcijas popularizēšanā, jo J. K. Broces Baltijai veltīto zīmējumu un aprakstu kolekcijas unikalitāte ir daudzpusīgās un visaptverošās vēsturiskās liecības, kurās ar lielu precizitāti attēloti apdzīvoto vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskās ierīces, ģerboņi, zīmogi un monētas. 2017. gadā J. K. Broces kolekcija tika iekļauta UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.
Ar izstādi jau bijusi iespēja iepazīties daudzās valstīs – Igaunijā, Polijā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Rumānijā, Krievijā, Ukrainā, Lietuvā, Čehijā, Ungārijā, Baltkrievijā, Gruzijā un Izraēlā, bet 2019. gadā arī Latvijas pilsētu iedzīvotājiem.
 

Dalīties