2020. gada 22. janvārī Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā viesojās Kazahstānas Republikas vēstnieks Latvijā Timurs Primbetovs (Timur Primbetov).

LU Akadēmiskās bibliotēkas (LU AB) direktore Venta Kocere un Starpkultūru dialoga centra vadītāja Linda Eltermane sagaidīja vēstnieku Kazahstānas Informācijas centrā “Abajs”, kurš tika svinīgi atklāts 2019. gada 26. aprīlī. Tika pārrunātas sadarbības iespējas zinātnes, izglītības un kultūras jomā, īpašu uzmanību pievēršot LU AB Kazahstānas centra attīstības stratēģijai. Tālāk Timurs Primbetovs iepazinās ar citām Starpkultūru dialoga centra struktūrvienībām, kuras darbojas bibliotēkā – Ukrainas, Gruzijas, Uzbekistānas, Azerbaidžānas un Baltkrievijas informācijas centriem un Eiropas dokumentācijas punktu, bet Austrijas bibliotēkas un Šveices lasītavas vadītāja Ņina Kočetkova pastāstīja vēstniekam par šīs struktūrvienības darbības principiem un mērķiem.
Direktore Venta Kocere iepazīstināja Kazahstānas vēstnieku ar bibliotēkas seno un notikumiem bagāto vēsturi un izdevumiem latviešu valodā par Kazahstānu no LU Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas krājuma. Timurs Primbetovs bija pārsteigts par Rīgā izdoto Muhtara Auezova romānu “Abajs” Marijas Šūmanes tulkojumā un Abaja dzejas krājumu “Ērgļa acis”.
Vēstnieks iepazinās arī ar izstādi “Mūsu Alma Mater: Fakti. Notikumi. Atmiņas”, kas veltīta LU simtgadei, un novērtēja darbu, kas tiek ieguldīts, lai šie materiāli tiktu atbilstoši saglabāti un būtu pieejami LU saimei un sabiedrībai.
Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja Aija Taimiņa iepazīstināja vēstnieku ar vissenākajiem izdevumiem, kas glabājas bibliotēkas krājumā. Vēstnieks ar interesi aplūkoja cauri gadsimtiem saglabātos dārgumus un norādīja, ka bibliotēka var lepoties ar tik vērtīgu kolekciju sākot no 13. gadsimta. Viņš ar lielu interesi apskatīja 16. gs. Abrahama Ortēlija sastādīto atlantu “Theatrum Orbis Terrarum”, kurā redzama arī mūsdienu Kazahstānas teritorija.
Latvijas Universitāte ir noslēgusi divpusējās sadarbības līgumus ar 16 Kazahstānas augstskolām. 2018. gadā Latvijas Universitāte uzsākusi veiksmīgu sadarbību ar Kazahstānas studiju programmu “Boļašak” (bolasha – tulkojumā – nākotne), kura izveidota 1993. gadā. 2019. gada 26. aprīlī notika pirmā Baltijā Kazahstānas Informācijas centra “Abajs” un fotoizstādes “Aicina Kazahstāna” svinīga atklāšana LU Akadēmiskajā bibliotēkā. Informācijas centra atklāšanas ceremonijas ietvaros tika parakstīts Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas un Kazahstānas Nacionālās Akadēmiskās bibliotēkas sadarbības memorands, kurš paredz informācijas, pieredzes, un materiālu apmaiņu, kursu, izstāžu,  diskusiju, semināru un konferenču rīkošanu un pētniecības projektu īstenošanu.

Dalīties