Studentu un studenšu korporāciju žurnāls “Universitas”, kas uzskatāms par vecāko žurnālu latviešu valodā, 27. februārī ar jubilejas literāro vakaru un izstādes “Universitas 90 gadi” atvēršanu Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (LU AB) atzīmēs žurnāla 90. gadadienu.   Izstādes atklāšana notiks žurnāla “Universitas” 90 gadu jubilejas literārajā vakarā, ceturtdien, 27. februārī plkst. 18.00 LU AB, Rūpniecības ielā 10, Rīgā. Izstāde būs apskatāma līdz 12. martam. Uz jubileju klajā nāks arī žurnāla jaunākais numurs un īpaša, jubilejai veltīta ceourlerkarte (piemiņas kartīte), kurā attēlota pirmā laikraksta vāka un jaunākā žurnāla numura vāka kolāža.

2020. gada 15. februārī aprit 90 gadi, kopš tika izdots “Universitas” pirmais numurs. Dažu lappušu biezais laikraksts 1930. gados tagad pārtapis ilustrētā, krāsainā žurnālā ar plašu lasāmvielu akadēmiskajai saimei. 90 gadu laikā sagatavoti un izdoti 275 “Universitas” numuri. 

20. gs. 20. gados Latvijā bija izveidojusies liela akadēmiskā saime – studējošie, absolventi, mācībspēki, no kuriem ievērojama daļa piederēja pie studentu un studenšu korporācijām un, kuri vēlējās lasīt savu laikrakstu. Laikraksta vēsture aizsākās 1929. gada decembrī, kad tika ievēlēta pirmā redakcija. Pirmais laikraksta numurs, kura tirāža bija 4000 eksemplāru, dienas gaismu ieraudzīja 1930. gada 15. februārī. Turpmāk laikraksts iznāca divas reizes mēnesī, izņemot akadēmiskā gada brīvlaikus – vidēji 17 numuri gadā. 
Laikrakstā galvenokārt tika publicētas ziņas par akadēmisko dzīvi, nacionālpolitiskiem jautājumiem, jaunākajām zinātnieku atziņām, LU aktualitātēm, sportu, kultūru. Laikraksts lielu vērību veltīja latviešu valodas izkopšanai, respektējot Jāņa Endzelīna ortogrāfiju. Netrūka arī apmaksātu sludinājumu, turklāt biežākie reklāmdevēji bija no elegantākajiem Rīgas drēbniekiem un dzērienu ražotājiem.
Laikraksts Latvijā iznāca desmit ar pusi gadus, līdz PSRS okupēja Latviju un “Universitas” slēdza līdzīgi kā pārējos nacionālos laikrakstus. Sekoja laikraksta 13 klusēšanas gadi, līdz 1954. gadā to kā žurnālu atjaunoja trimdā. Žurnāls ar milzu panākumiem darbojās tieši ārpus Latvijas, sasniedzot lielāko auditoriju un tirāžu izdevuma vēsturē – 6000 eksemplāri. To lasīja arī latviešu inteliģence ārpus korporāciju vides. Žurnāls Latvijā atgriezās 2000. gadā.
Šodien “Universitas” ir korporāciju izdevums, kas kalpo kā platforma spilgtāko notikumu atspoguļošanai, spēcīgu personību, kas piederīgi korporāciju sabiedrībai intervijām un nozīmīgākās hronikas saglabāšanai. Tas atspoguļo Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas un Vidzemes Augstskolas un pie tām atjaunoto un darbojošos 23 studentu un 13 studenšu korporāciju akadēmiskos sasniegumus un spilgtākos notikumus semestra griezumā. “Universitas” turpina būt nozīmīgs korporāciju dzīves dokumentētājs un buršu gara atspoguļotājs. Žurnāls iznāk divas reizes gadā ar apjomīgu lasāmvielu drukātā un elektroniskā formātā bez maksas.
Par godu 90. gadadienai, žurnāla redkolēģija sadarbībā ar LU AB – vienīgo bibliotēku Latvijā, kur publiski pieejami pilnīgi visi žurnāla “Universitas” 275 izdevumi, sagatavojusi izstādi “Universitas 90 gadi”.
 Izstādē būs apskatāmi vairāk nekā 60 izdevuma interesantākie numuri – pirmais numurs, pirmais trimdas numurs, nozīmīgāko autoru spilgtākie raksti, dzeja, karikatūras, dažādie žurnāla vāku attēli un daudz kas cits, kas paveikt un radīts daudzo gadu laikā. Ievērojamāko “Universitas” autoru vidū minami eksprezidente, studenšu korporācijas Spīdola biedre Vaira Vīķe-Freiberga, akadēmiķis, studentu korporācijas Fraternitas Metropolitana biedrs Jānis Stradiņš, žurnālists un sabiedriskais darbinieks, studentu korporācijas Lettonia biedrs Uldis Grava, demogrāfs, studentu korporācijas Gersicania biedrs Ilmārs Mežs, Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors, vēsturnieks, studentu korporācijas Fraternitas Cursica biedrs Valters Ščerbinskis un daudzi citi.

Dalīties