Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā bibliotēka (Rūpniecības ielā 10) saņēmusi divas Latvijas zinātnei un studiju procesam nozīmīgas grāmatas, kuru autors ir viens no molekulārās bioloģijas pamatlicējiem Latvijā, LU profesors Dr.habil.biol. Pauls Pumpēns. Grāmatas izdotas amerikāņu izdevniecībā “CRC Press”.

Single-stranded RNA phages
 From molecular biology to nanotechnology

By Paul Pumpens

Copyright Year 2020

ISBN 9780367028589

Published February 6, 2020 by CRC Press, Taylor & Francis Group

640 Pages 107 Color & 50 B/W Illustrations

Grāmata piedāvā pirmo maksimāli pilno ceļvedi vienspiralizētās RNS bakteriofāgu, jeb vienkārši RNS fāgu - Leviviridae dzimtas pārstāvju - daudzveidīgajā pasaulē. RNS fāgi, kas tika atklāti 1961. gadā, tikai nedaudz vēlāk par DNS dubultispirāli, no paša sākuma bija lemti kļūt par iemīļoto un tolaik pat vienīgo dzimstošās molekulārās bioloģijas ieroci un tās panākumu un ātrās izaugsmes garantu. Tieši RNS fāgi nospēlēja izšķirošu lomu ģenētiskā koda atšifrēšanā un translācijas un replikācijas mehānismu izzināšanā.  RNS fāgu genoms bija pirmais, kam noteica pilnu pirmējo struktūru. Svarīgs un bieži pat noteicošs izrādījās RNS fāgu devums tādām jaunām zinātnes nozarēm kā vīrusu nanotehnoloģija, vakcinoloģija, gēnu terapija, molekulārā evolūcija, molekulārā ekoloģija un attēlveidošanas diagnostika. Kopumā grāmata aptver 7514 publicēto avotu, praktiski visu, kas par RNS fāgiem ir uzrakstīts. Autors ir centies pasniegt RNS fāgu vēsturi kā zinātnieku likteņu un zinātnes ideju vēsturi, īpaši akcentējot Latvijas molekulārbiologu lomu un vietu pasaules mērogā.

Lasītājam būs interesanti izlasīt arī epigrāfus, izteicienus, ko autors piedāvā katras nodaļas sākumā. To diapazons ir plašs - no seno filozofu, valdnieku, ievērojamu zinātnieku,  literatūras klasiķu -  līdz daudzreiz dzirdētajiem Robinsona Krūzo un  Vinnija Pūka spārnotajiem teicieniem.

Viral Nanotechnology

By Yury Khudyakov, Paul Pumpens

Copyright Year 2016

ISBN 9781466583528

Published June 23, 2015 by CRC Press, Taylor & Francis Group

524 Pages 121 Color & 62 B/W Illustrations

Grāmata piedāvā rakstu kopu, kas demonstrē jaunas un neapturami augošas vīrusu nanotehnoloģijas nozares ielaušanos klasiskajās imunoloģijas, virusoloģijas, mikrobioloģijas, ķīmijas, fizikas un matemātiskās modelēšanas jomās. Grāmatas nodaļas ir uzrakstījuši pasaules vadošie vīrusu nanotehnoloģijas teorētiķi un praktiķi tādā veidā, lai tās kļūtu par noderīgu ideju avotu ne tikai pētījumos, bet arī mācību procesā.

Vīrusu nanotehnoloģijas nozares ātrā izaugsme mūsdienās ir skaidrojama pirmkārt ar augošu pieprasījumu pēc modernās biomedicīnas. Grāmatas izdevēji saprot vīrusu nanotehnoloģiju kā specifisku zinātnes nozari, kas ir nodarbināta ar jautājumu, kā lietot uzkonstruētos mākslīgos lielmolekulāros moduļus. Tas savukārt atšķir vīrusu nanotehnoloģiju no molekulārās inženierijas, kas nodarbojas pamatā ar tādu lielmolekulāro moduļu konstruēšanas principiem un procesu. Grāmata ir aicināta pierādīt, ka mūsdienu vīrusu nanotehnoloģijas iespējas ir patiešām neierobežotas un spēj revolucionizēt pat tādas atšķirīgas nozares kā elektronika, fotonika, katalīze, biomedicīna un visa veselības aizsardzība kopumā.

Galvenais grāmatas uzsvars ir protams cilvēku veselība. Uzmanības centrā ir klasiskais vīrusu nanotehnoloģijas devums drošu un efektīvu vakcīnu izveidošanā. Tai seko tādu instrumentu radīšana, kas kalpotu par pamatu jaunu zāļu un gēnu terapijas paņēmienu radīšanā. Tiek vērtēts arī vīrusu nanotehnoloģijas devums modernās molekulārās diagnostikas izstrādāšanā, kas būtu balstīta uz attēlveidošanas principiem un ļautu ātri un uzskatāmi lokalizēt slimības perēkli vai infekciozo aģentu.

Tātad grāmata, kā arī pati jaunā vīrusu nanotehnoloģijas nozare kalpo slimību profilakses, diagnozes un ārstēšanas mērķiem. Izdevēji un visi grāmatas autori cer, ka viņu teorētiskā un praktiskā pieredze palīdzēs būtiski uzlabot cilvēces dzīves kvalitāti visdrīzākajā laikā.

 

Dalīties