Katru gadu 20. februārī Ukrainā un citās valstīs notiek piemiņas pasākumi, kas veltīti “Debesu simtam” – vairāk nekā 100 protestētājiem, kas gāja bojā snaiperu apšaudēs Eiromaidana laikā 2014. gada februārī. LU Akadēmiskās bibliotēkas Ukrainas Informācijas centra krājumā ir pieejami informācijas resursi par šo melno lappusi Ukrainas valsts vēsturē.

2013. gada novembrī Kijevā izvērsās masu protesti jeb Maidans pret toreizējās Ukrainas varas lēmumu atteikties no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību, kas norisinājās visas ziemas garumā. 2014. gada februārī, pēc nedēļām ilgām demonstrācijām un protestiem, sadursmēs ar drošības spēkiem gāja bojā vairāk nekā simts cilvēku, bet ievainoti tika vairāk nekā tūkstotis protestu dalībnieku. Par asiņaināko dienu kļuva 20. februāris, kad no snaiperu lodēm Kijevas centrā bojā gāja vairāki desmiti cilvēku.

Pirmo reizi bojāgājušos protestētājus par “Debesu simtu” (ukr. Небесна сотня) nosauca dzejniece Tatjana Domašenko (Тетяна Домашенко) dzejolī “Maidana karavīru Debesu simts” (Небесна сотня воїнів Майдану), kuru viņa uzrakstīja 2014. gada 21. februārī. Ar T. Domošenko dzejoļu krājumu var iepazīties LU AB Ukrainas Informācijas centrā.

“Debesu simtam” jeb Ukrainas demokrātijas aizstāvjiem 2014. gadā tikai piešķirts goda nosaukums – Ukrainas Varonis.

Dalīties