2021. gada 7. oktobrī no plkst. 10:00 līdz 15:00, Rūpniecības ielā 10, notiks LU Akadēmiskās bibliotēkas, dibināta 1524. gadā, un Vēstures un filozofijas fakultātes kopīgi organizētā konference “Bibliotēka un Personība”. Konference ir iesākums pasākumu un norišu ciklam, kas veltīts bibliotēkas nozīmīgajai jubilejai.

Konference “Bibliotēka un Personība” ir piektā LU Akadēmiskās bibliotēkas Starpnozaru pētniecības centra rīkotā starpdisciplinārā konference. Šoreiz tā vieno bibliotekārus, filosofus un vēsturniekus kopīgā diskusijā, kurā tiks runāts par lielajām pasaules figūrām – bibliotekāriem Antīkajā kultūrā, Apgaismībā un mūsdienās, par Latvijas bibliotēku personībām un viņu devumu. Vai diskusija “rehabilitēs” personības un cilvēku nozīmi sabiedrībā, bibliotēkā un zinātnē? Mūsdienu dzīvi, izglītību, zinātni, kultūru arvien vairāk ietekmē digitālajā pasaulē valdošie fluīdie procesi, atvērtās piekļuves dati un attālinātā saziņa. Personības loma mazinās, to aizstājot ar procesu pārraudzību un modelēšanu. Tomēr vēsture ir apliecinājusi, ka daļa no lielajām pasaules figūrām, kuras noteikušas ideju attīstību, kultūru un politiku, ir strādājušas bibliotēkā: Kants, Leibnics, Gēte, Borhess u.c.  2021. gadā nozīmīga gadskārta bija ilggadīgajam LU Akadēmiskās bibliotēkas darbiniekam un literatūrzinātniekam Ojāram Zanderam (1931 – 2018). Viņa ieguldījumam Latvijas kultūrā tiks veltīta atsevišķa sekcija.  Par pasaules un Latvijas lielajām figūrām  - bibliotekāriem pārdomās dalīsies zinātņu doktori un profesori, maģistri, pētnieki: Raivis Bičevskis, Rihards Kūlis, Viesturs Zanders, Andris Levāns, Venta Kocere, Aija Taimiņa, Ilze Garda, Linda Eltermane, Jana Dreimane, Kaspars Renners.   

Konferences vadītāja: LU Akadēmiskās bibliotēkas direktora vietniece, Starpnozaru pētniecības centra vadītāja, vadošā pētniece Dr.phil. Ineta Kivle.  Informācija saziņai: ineta.kivle@lu.lv

COVID 19 izplatības dēļ konferences apmeklējums ir ierobežots, klātienes dalība iespējama tikai ar ielūgumiem, derīgu vakcinācijas sertifikātu, un uzrādot personību apliecinošu dokumentu. Konferences norisei iespējams sekot attālināti Latvijas Universitātes tiešraides kanālos un sociālajos tīklos.

Ar konferences programmu aicinām iepazīties ŠEIT.

Dalīties