Literāta, publicista, izdevēja Garlība Helviga Merķeļa 250. jubilejas gadā notika Latvijas Universitātes un Latvijas Nacionālās bibliotēkas organizētā starptautiskā konference un oriģinālmateriālu izstāde “Sapere aude! – Uzdrīkstēties zināt! - Dure to know! Garlībs Helvigs Merķelis 250”, izstādes kuratori Aija Taimiņa, Pauls Daija, projekta vadītāja Kristīne Liniņa, māksliniece Tatjana Raičiņeca.

Izstādes kodolu veidoja Merķeļa un viņa laikabiedru rokraksti, Merķeļa grāmatu pirmizdevumi, Merķeļa periodisko izdevumu sējumi, kas lielākoties nākuši no LU Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas krājuma. Izstādē tika eksponēti daudzi unikāli izdevumi un grafikas darbi no LNB krājuma.

Izstādes katalogā, kuras sastādītāja ir LU Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja. Dr.philol. Aija Taimiņa, fiksēti eksponētie materiāli. Tomēr katalogs piedāvā arī papildu iespēju un iepazīstina ar nozīmīgām un retām, bet savulaik kādu apsvērumu dēļ neeksponētām senām grāmatām, rokrakstiem. Izstādes kataloga struktūra pamatā atbilst ekspozīcijas struktūrai, savukārt tematiskajās apraksti kārtoti hronoloģiski.

Garlība Helviga  Merķeļa dzīves pozīciju izteiksmīgi raksturo viņa iemīļotā devīze Sapere aude! – Uzdrīkstēties zināt!, moto, kas ievada vairākus viņa darbus. Aicinājums uzdrīkstēties būt neatkarīgi domājošam, drosmīgam patiesības meklētājam adresēts viņa lasītājam. Uzdrīkstēties zināt nozīmē arī pieņemt patiesību, lai cik tā būtu nepatīkama, skarba, pretrunīga. Uzdrīkstēties zināt nozīmē  saprast un novērtēt.

Dalīties