Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar Latvijas Universitātes Akadēmisko bibliotēku ir izdevis Uģa Niedres grāmatu “Pilsdrupu paēnā. Turaida. Muiža. Pagasts. Apkārtne”. Šis apjomīgais darbs ir sagatavots apgādā “Zinātne”. Mākslinieks – Mārtiņš Plotka, redaktore – Inguna Mīlgrāve.

Grāmatas atvēršanas svētku dalībniekus ar uzrunām sveica LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis, LU prorektore humanitāro un sociālo zinātņu jomā prof. Ina Druviete.

Turaidas muzejrezervāta dibinātāja Anna Jurkāne  par grāmatas tapšanu un saturu  sacīja:  “Līdzās smalki kolorētai indivīdu un vietu vēsturei grāmatā var iepazīt laikmeta likumsakarības, kas veicina izpratni par to, kas vispār ir Vidzemes muiža, kādi globāli un lokāli procesi ietekmēja muižas kā saimnieciskas, administratīvas un sociālas parādības uzplaukumu 17.–19. gadsimtā un tās likvidēšanu saskaņā ar Latvijas republikas Agrārās reformas likumu 1920. gadā.”

Grāmatas autors , kultūrvēsturnieks Uģis Niedre pastāstīja par darbu desmit gadu garumā. Pateicoties kolēģu rūpēm, mudinājumam, ieteikumiem un atbalstam darbs varēja īstenoties.

U.Niedre atzīmēja, ka darbā ar tekstiem un attēliem daudz līdzēja LU Akadēmiskā bibliotēka: direktore Venta Kocere, Misiņa bibliotēkas vadītāja Gunta Jaunmuktāne, Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja Aija Taimiņa, bibliotekāres Vita Aišpure, Zaiga Avote, Vija France, Dzintra Markuse, Inguna Mīlgrāve, Ilga Gūtmane, Kristīne Plostniece.

Ingunai Mīlgrāvei vēl pateicība – par rūpīgo darbu, izpratni, ieteikumiem, skurpulozo pieeju, rediģējot topošās grāmatas tekstu un atsauces.

Dalīties