2022. gada 11. maijā plkst. 16.00 Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā ( Rīgā, Rūpniecības ielā 10) notiks Pāvela Štolla priekšlasījums “Latviešu valoda un kultūra Čehijā, 1822 – 2022”.

Ph.D. Pāvels Štolls ir Prāgas Kārļa universitātes Filozofijas fakultātes Baltistikas nodaļas vadītājs un latviešu, lietuviešu un igauņu valodas un kultūras pasniedzējs, Čehijas un Latvijas biedrības priekšsēdētājs, Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis un  Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris. Viņš pēta čehu un latviešu literāros sakarus un ir vairāk nekā 30 pētījumu autors.

Līdzās Latvijas - Čehijas diplomātisko sakaru simtgadei, kas tika svinēta pērn Rīgā un šogad Prāgā, šogad paliek arī divsimts gadu kopš pirmā zināmā čehiski tulkotā latviešu teksta.

Pāvels Štolls savā priekšlasījumā atgādinās čehu - latviešu „tautas diplomātijas“ krustpunktus Čehijā, sākot ar F. L. Čelakovska latviešu dainas tulkojumu, turpinot ar J. Zubatija un viņa vadītās starpkaru Čehoslovākijas - Latvijas biedrības darbību un beidzot ar mūsdienu letoniku Čehijā, kurai pamatus licis literatūrzinātnieks R. Paroleks un kuras centri pašlaik atrodas Prāgas Kārļa universitātē un Brno Masarika universitātē. Stāstījums būs arī par Čehu - latviešu biedrības aktivitātēm, sākot ar tās rīkotajām petīcijām un demonstrācijām, atbalstot Latvijas neatkarības atjaunošanu 1990 .- 1991. gadā, un beidzot ar šīs biedrības locekļu literārajiem tulkojumiem no latviešu valodas un citām aktivitātēm, piemēram, Rīgas ielas noorganizēšanu  Prāgā vai čehu Vikipēdijas šķirkļu par Latviju veidošanu.  

Dalīties