Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, LU Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja Aija Taimiņa. Foto: Jānis Brencis
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, LU Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja Aija Taimiņa. Foto: Jānis Brencis

9. jūnijā Latvijas Universitātes Akadēmisko bibliotēku apmeklēja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece un ministres biroja vadītāja Amanda Zalpētere. Sarunā ar LU Akadēmiskās bibliotēkas direktori Ventu Koceri un bibliotēkas pārstāvjiem piedalījās arī LU prorektore humanitāro un sociālo zinātņu jomā Ina Druviete.

Ministre tika iepazīstināta ar LU Akadēmisko bibliotēku - vienu no senākajām bibliotēkām Eiropā (dibināta 1524. gadā), kura ir ne tikai vēsturiskās atmiņas glabātāja, bet arī fundamentāls balsts izglītībai un zinātnei, letonikas pētniecībai nacionālās identitātes pēctecības saglabāšanā, uzkrāto intelektuālo vērtību un zinātnes sasniegumu uzturēšanā un popularizēšanā, kā arī mācību bāze studentiem, būtiska avotu krātuve daudztematiskiem pētījumiem.

Ministre ar lielu interesi iepazinās ar LU Akadēmiskās bibliotēkas notikumiem bagāto vēsturi un vērtīgajiem krājumiem. Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja Aija Taimiņa iepazīstināja ar vissenākajiem izdevumiem, kas glabājas bibliotēkas krājumā. Viņa aplūkoja kādreizējā Rīgas liceja pedagoga, vēsturnieka un novadpētnieka Johana Kristofa Broces (1742-1823) Baltijai veltīto zīmējumu un aprakstu kolekciju “Sammlung verschiedner Liefländischer Monumente ...”, kura iekļauta UNESCO nacionālajā reģistrā.

Misiņa bibliotēkas vadītāja Gunta Jaunmuktāne parādīja lasītavas un krātuvi, kā arī iepazīstināja ar Misiņa bibliotēkas laikrakstu fondu. Ministre iepazinās arī ar izstādi “2021. gads Latvijas grāmatniecībā”.

Visaptverošu iespaidu uz ministri atstāja nozīmīgais darbs, kurš tiek veikts starpkultūru dialoga jomā. Par informācijas centru darbību pastāstīja Starpkultūru dialoga centra vadītāja Linda Eltermane un Austrijas bibliotēkas  un Šveices lasītavas vadītāja Ilze Garda.

Tikšanās noslēgumā ministre izteica pateicību LU Akadēmiskajai bibliotēkai par lielo ieguldījumu Latvijas izglītības, zinātnes un kultūras sakaru paplašināšanā un cerību turpmākajai sadarbībai. 

Dalīties