Šveices fotogrāfa Kurta Sautera (pseidonīms Tototof) izstāde “Un ticībā cerība dzimst” un Tukuma mākslinieces Ingemāras Treijas vadītās studijas “Krāsmute” mākslinieču Ukrainas sievietēm veltītā izstāde “Ukrainietes. Latvietes. Mīlestība. Miers” .

Kurts Sauters kopā ar Latvijas žurnālistu un publicistu Arni Šablovski šī gada janvārī Ukrainā pavadīja trīs nedēļas – Ļvivā, kā arī pirms gada okupētajās Kijivas priekšpilsētās Borodjankā, Bučā un Irpeņā.

Izstāde tapusi, pateicoties reklāmas aģentūrai “Advertex”. Šo projektu atbalsta arī laikraksti “Laiks” un “Brīvā Latvija”.

Savukārt Tukuma mākslinieču darbi studijā “Krāsmute’”sākuši tapt 2022. gada ziemā un joprojām top, lai “mākslas valodā vēstītu par sievieti, kura iemesta nežēlīgā kara notikumu virpulī. Gleznas runā par sievietes spēku un izturību, par mīlestību, kas vieno ukraiņus, latviešus un visus mieru uzturošos spēkus” (I. Treija).

Viena no grupas māksliniecēm Ivonna Bredovska raksta: “Kāpēc es gleznoju ukraiņu sievieti? Kad paziņoja par karu Ukrainā, iedomājos, kā būtu, ja tas notiktu ar mūsu zemi Latviju. Mīlestība un dzīve ir nešķirami jēdzieni. Sievietei ir jābūt stiprai par visu to, ko mīli – savu zemi, tautu, ģimeni. Garīgi jābūt nelokāmai un pārliecinātai. Ar savu dvēseles gaismu, skaistumu jābūt iedvesmojošai. Māksla jau arī ir tas ceļš, lai mēs atcerētos, ka esam saistīti ar dievišķo. Tas ir dzīvības brīnums un arī trauslums. Nāve, dzīvība un mīlestība ir neatdalāmā trīsvienība. Sievietei jāspēj palīdzēt nosargāt dzīvību un mīlestību uz zemes.”

Kurts Sauters (1948) kā fotožurnālists savulaik bijis akreditēts ANO. Indijā viņam bijusi iespēja tikties un veidot fotoportretus Mātei Terēzei un Mahatmas Gandija mazdēlam Arunam Manilalam Gandhi. K Sautera fotoattēli līdz šim tikuši izstādīti Šveicē, Lielbritānijā, Horvātijā, Serbijā, Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Latvijā tikušas izstādītas arī viņa izstādes, kas veltītas sabiedrības sociālajai problemātikai – par bērnu likteni visā pasaulē, par narkomāniem Cīrihes pilsētā, veltītas Indijas krāsainajai un tik daudzpusīgajai ikdienai.

Abas izstādes veido savdabīgu dialogu par Ukrainas mūsdienu realitāti un mūsu, kā arī visas civilizētas pasaules, centieniem apturēt šo neprātu Eiropas vidienē. Un katra atsevišķā labās gribas cilvēka ieguldījums ir ļoti svarīgs.

Izstādes būs skatāmas līdz 2023. gada 8. maijam.

Dalīties