Dainas Šulcas gleznas “Pilsēta” fragments.

2022. gada 17. maijā Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Starpnozaru pētniecības centrs organizē Piekto starpdisciplināro konferenci “Fragmentu pasaule”.

Fragments ir izcēlums, kas pastāv kā kopības daļa – cilvēka dzīves fragmenti, mākslas darbu fragmenti, pilsētas fragmenti, valodas fragmenti, mūzikas fragmenti. Ja iedomājamies, ka uz savu dzīvi raugāmies no skatu torņa, redzam nevis dzīves plūdumu, bet galvenokārt atmiņas fragmentus dažādās nokrāsās un atšķirīgās nozīmēs, un mūsu dzīve iegūst mozaīkas ainu, kurā fragmenti vienojas pēc kāda tos visus kopā saistoša likuma. Katru reizi no jauna uzkāpjot skatu tornī mūsu skatam paveras cits fragmentu izkārtojums, kas liecina par šeit un tagad manī notiekošo iekšējo dzīvi. Ja uz cilvēka dzīvi spējam raudzīties kā paša veidotu un ieraudzītu ‘fragmentu pasauli’, tad, kā mēs radām ‘fragmentu pasaules” no visa esošā, kas ir ap mums? Kā cilvēku radītās fragmentu pasaules ir filosofijā, gleznā, mūzikā, tekstā, valodā  un, vai cilvēks pats arī ir domājams kā kustīgs fragments lielajā pasaules ainā? Kā un no kādiem fragmentiem veidojas mākslas, filosofijas, literatūras, valodas, arhitektūras un citas pasaules? Kas ir fragments cilvēka jēgpilnajā apziņā? Kas ir fragments valodā?

Mēs fragmentējam realitāti, lai to labāk saprastu, no fragmentiem veidojam darbus un ainas, ar fragmentiem izskaidrojam vēstures procesus un politiskās aktualitātes. Vai Krievijas iebrukums Ukrainā ir “noziegumu vēstures” fragments, un kādai nelietīgas varas kopībai tas ir piederīgs?  Arī grāmatas plauktā ir fragmenti bibliotēkā, artefakti – fragmenti muzejā, šķirkļi enciklopēdijā – valodas un izziņas fragmenti, un tā var minēt bezgala.

Šie īsie ievadvārdi ir rakstīti iztēles bagātināšanai un pārdomu stimulēšanai, jo, lūgums:  līdz 2022. gada 22. martam iesūtīt savu tēmu un īsu kopsavilkumu 250–300 vārdus latviešu valodā uz e-pastu ineta.kivle@lu.lv. Konference nebūt netiek plānota tikai romantiska un radoša gara pārņemta, bet arī ar precīzām fragmentu analīzēm un faktiem.

Konferences darba valoda – latviešu. Konference tiek plānota klātienē, ievērojot visus spēkā esošos ierobežojumus COVID 19 pandēmijas apturēšanai.  Līdz 22. martam pieteikumi konferencei ir atvērti un ikvienas zinātņu nozares pētnieki ir gaidīti piedalīties ar savu tēmu “Fragmentu pasaulē”. Informāciju par Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Starpnozaru pētniecības centra konferencēm un publikācijām atrodama mājaslapas saitē: https://www.acadlib.lu.lv/par-mums/petnieciba/konferences/

Liels paldies par atsaucību konferences tematikas bagātināšanā: Dr. Valteram Ščerbinskim, Dr. Rihardam Kūlim, Dr. Raivim Bičevskim, Dr. Kristam Auzniekam, Dr. Lindai Gediņai, Dr. Ivetai Nātriņai, Mg. Guntai Jaunmuktānei, Mg. Maijai Kreklei, Mg. Ilzei Gardai, Mg. Lindai Eltermanei, Mg. Dainai Šulcai un citiem, kuri savas tēmas līdz 22. martam vēl gatavo.

Gaidīsim tēmas un kopsavilkumus līdz 22. martam. Ceram tradīciju nemainīt: izdot konferences tēzes un zinātnisko rakstu krājumu.

Informācija saziņai: Ineta Kivle: 29418434; ineta.kivle@lu.lv

Dalīties