2020. gada 14. februārī plkst. 17.00 Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (Rīgā, Rūpniecības ielā 10) sadarbībā ar LU Latvijas Humanitāro zinātņu fakultātes Rusistikas un slāvistikas nodaļas Rusistikas centru un Starptautisko rakstnieku asociāciju notiks literārā un publicistiskā žurnāla “Настоящее время” jaunā laidiena prezentācija.

“Настоящее время” - ir starptautisks literatūras, mākslas un publicistiskas žurnāls,  kas 2005. gadā tika izveidots pēc rakstnieka un žurnālista Marata Kalandarova iniciatīvas. 15 gadu laikā tajā publicēti ap diviem tūkstošiem dzejnieku un rakstnieku no 60 valstīm literāro darbu. Žurnālu izdod Starptautiskā rakstnieku asociācija (SAP).
“Tas nav viens, bet divi žurnāla numuri uzreiz, un pirmo reizi tajā tiek pārstāvēti autori tikai no Latvijas,” skaidro Tatjana Žitkova, žurnāla galvenā redaktore, Starptautiskās rakstnieku asociācijas prezidente. “Protams, arī iepriekšējos žurnālos mēs atvēlējām vietu latviešu rakstniekiem, taču prioritāti piešķīrām ārvalstu autoriem, jo žurnāls ir starptautisks. Taču šoreiz mēs nolēmām lasītājus iepazīstināt ar latviešu rakstnieku daiļrades daudzveidību,” stāsta T. Žitkova.
Un Latvijai ir ar ko lepoties literārajā jomā gan pagātnē, gan tagadnē. Žurnāla sākumā ir sadaļa “Literārais mantojums”, kurā publicētas nodaļas no Nikolaja Zadornova romāna “Karš par okeānu”, Mihaila Zadornova stāsts “Viss nav tik vienkārši” un Valentīna Pikuļa vēsturiskā miniatūra “Caur ērkšķiem uz zvaigznēm”, kas stāsta par komponista Riharda Vāgnera atrašanos Rīgā. Šīs publikācijas pasākuma laikā labi papildinās SAP goda locekles, rakstnieces Antoņinas Pikules un N. Zadornova meitas - Ludmilas Zadornovas stāstījumi.
Lasītājiem piedāvāti arī mūsdienu prozaiķu Oļega Mihaļeviča, Angelīnas Kirejevas, Ineses Volkovas, publicistu Olgas Sokolovas, Olgas Starovoitovas, Jurija Kasjaniča, Vladimira Judenko, Jurija Melkonova un citu autoru darbi.
Visplašāk žurnālā ir pārstāvēta dzeja. Šajā sadaļā lasītājs atradīs 25 autoru dzejoļus. Šeit atrodami Aspazijas, Noras Kalnas un Līvijas Liepdruvietes dzejoļi D. Dreikas un P. Plotņikova tulkojumos no latviešu valodas. Žurnālā pārstāvēti daudzi redzami autori, piemēram, Aleksandrs Čerevčenko, Pjotrs Antropovs, Leonīds Beļikovs, Jevgēnijs Golubevs, Fēlikss Kacs, Natālija Ļebedeva, Pjotrs Mežiņš, Olga Orsa, Nikolaja Romaņenko, Vjačeslava Altuhovs un citi.
Kopumā žurnālā publicēti 46 autoru, arī bērnu rakstnieku, darbi, ievērojamu Latvijas kultūras personu - Mariannas Ozoliņas un Artūra Ņikitina intervijas. Un, tā kā žurnāls tiek izplatīts dažādās valstīs, tas atklās daudz jauna par Latviju ārvalstu lasītājiem.

Dalīties