2020. gadā Kazahstānā un visā pasaulē tika atzīmēta ievērojamā domātāja un rakstnieka Abaja Kunanbajeva 175. dzimšanas diena. Latvijā, par godu šai jubilejai, atkārtoti tika izdots Abaja dzejas krājums “Ērgļa acis”, kuru LU Akadēmiskās bibliotēkas Kazahstānas Informācijas centrs saņēma dāvanā.

LU Akadēmiskās bibliotēkas Kazahstānas Informācijas centram dots ievērojamā kazahu domātāja un dzejnieka, kazahu literatūras pamatlicēja, Abaja (1845 – 1904) vārds. Abajs dzimis vietējā muižnieka ģimenē Semejas pilsētā. Bērnībā viņš apguva krievu, arābu, persiešu un citas austrumu valodas. Skolas beigās Abajs sāka rakstīt dzeju, kuras autorība vispirms tika piedēvēta viņa draugam. Kopš 13 gadu vecuma Kunanbajeva tēvs sāka apmācīt Abaju lielās saimniecības pārvaldīšanai un dzimtas galvas pienākumiem, taču jau 28 gadu vecumā rakstnieks atkāpās no tiem, pilnībā pievēršoties pašizglītībai un literārai darbībai. Tikai ap 40 gadu vecumu Abajs uzrakstīja savus pirmos nopietnos dzejoļus un poēmas.

Abaja pasaules uzskatu veidošanos ietekmēja dzejnieki un Austrumu apgaismotāji, kuri pieturējās pie humānistiskām idejām (Ferdousī, Ališers Navoji, Nizami, Fizuli un citi), kā arī krievu klasiķu daiļdarbi, un caur tiem arī Eiropas literatūra kopumā. Viņš tulkoja Krilovu, Ļermontovu, Puškinu, Gēti un Baironu. Abajam Kunanbajevam bija liela ietekme uz jauno Kazahstānas nacionālo inteliģenci 19. gadsimta beigās - 20. gadsimta sākumā. Viņš sekmēja kazahu nacionālās literatūras attīstību un kultūras tuvināšanos Eiropas kultūrai.

Abaja daiļrade ir atstājusi neizdzēšamas pēdas kazahu tautas vēsturē un gara attīstībā. Viņa darbos atspoguļojas nacionālais kolorīts, tautas dzīvesziņa, sadzīve, ticība un valoda. Tādēļ viņa daiļrade laika gaitā ir novērtēta kā unikāla, ir radies literatūrzinātnes termins “Abaja pasaule”.

Abaja dzejā ir krāšņi tēli un dziļas domas, precīzi vārdi un ideāls ritms. Viņu pamatoti var uzskatīt par izcilu sava laika filozofu un humānistu.
“Nedomājiet par peļņu, domājiet par godu, centieties uzzināt pēc iespējas vairāk!” savus laikabiedrus uzrunāja dzejnieks. Laiks ir parādījis, ka šie vārdi ir aktuāli arī mūsdienās.

Abajs savas dzīves laikā ir sacerējis daudz dažādu žanru darbu – apmēram 170 dzejoļus, trīs poēmas, vairāk nekā 50 tulkojumi kazahu valodā no Eiropas un Austrumu literatūras klasikas. Vispazīstamākais viņa darbs ir eseju krājums “Vēstījumi”, kurš sastāv no 45 filozofiskajiem traktātiem.

Par godu ievērojamā rakstnieka Abaja 175. gadadienai, Kazahstānas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Baltijas-Kazahstānas ekonomiskās attīstības asociāciju atkārtoti izdeva Abaja dzejas krājumu “Ērgļa acis” latviešu valodā. Izdotā grāmata uzskatāmi parāda - kazahu apgaismotāja idejas ir aktuālas, interesantas un lasītājus uzrunājošas arī mūsdienās. Krājumā lasāmi dabas novērojumi, domas par ģimenes vērtībām, pārdomas par pasaules un cilvēka likteni. Grāmata papildinās Kazahstānas Informācijas centra plašo Abaja daiļdarbu krājumu.

Dalīties