Šodien, 2021. gada 23. aprīlī, Pasaules grāmatu un autortiesību dienā, Gruzijas galvaspilsēta Tbilisi pārņem no Malaizijas galvaspilsētas Kualalumpuras Pasaules grāmatu galvaspilsētas titulu.

Lēmumu par titula piešķiršanu pieņem UNESCO fonds, pamatojoties uz “Pasaules grāmatu galvaspilsētas” konsultatīvās komitejas, kuru veido pārstāvji no UNESCO, Starptautiskās izdevēju asociācijas un Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas, ieteikumiem. Parasti titulu iegūst pilsētas, kuras aktīvi popularizē lasīšanu. Dažādi festivāli, veiksmīgi tematiskie projekti un pasākumi, grāmatu gadatirgi – tas viss var kļūt par iemeslu pilsētas izvirzīšanai. Pirmo reizi Pasaules grāmatu galvaspilsēta tika izvēlēta 2001. gadā, kad prestižo titulu ieguva Spānijas galvaspilsēta – Madride.

Pilsēta, kas nosaukta par Pasaules grāmatu galvaspilsētu, apņemas viena gada laikā popularizēt grāmatas, veicināt lasīšanu un īstenot tematisko pasākumu programmu. Gruzijas institūcijas savā pasākumu programmā plāno pievērst īpašu uzmanību bērniem un pusaudžiem, kā arī mūsdienu tehnoloģijām, bez kurām, viņuprāt, nav iedomājama jaunākās paaudzes pārstāvju dzīve. Tbilisi galvenais mērķis ir popularizēt lasīšanu un palielināt grāmatu pieejamību visiem iedzīvotāju slāņiem. Visi pasākumi notiks ar devīzi: “Ok. Tātad, tava nākamā grāmata ir ...?” (Ok. So your next book is...?).

LU Akadēmiskās bibliotēkas Gruzijas Informācijas centrs, kurš darbojas kopš 2014. gada, ir bagāts ar Latvijai unikālām grāmatām un citiem informācijas resursiem. Jau ilgus gadus centrs aktīvi sadarbojas ar Gruzijas vēstniecību Latvijā, Latvijas gruzīnu biedrībām un dažādām institūcijām Gruzijā, kas rezultējas ar grāmatu dāvinājumiem, interesantiem pasākumiem un pieredzes apmaiņu. Arī šogad Gruzijas Informācijas centrs plāno organizēt tematiskos pasākumus saistībā ar UNESCO iniciatīvu un aicina ikvienu interesantu iepazīties ar centra krājumu.

Dalīties