2023. gada 8. septembrī plkst. 17.00 LU Akadēmiskajā bibliotēkā (Rūpniecības ielā 10) notiks izstādes “ZELTA ĀBELE 30 gados” atklāšana. Grāmatu mākslas konkurss ir ikgadējs pasākums, kas tiek organizēts kopš 1993. gada. Konkursa mērķis ir veicināt Latvijas grāmatu izdevēju profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi, popularizēt grāmatas un lasīšanas kultūru, godināt Latvijā izdoto grāmatu veidotājus – māksliniekus, poligrāfijas uzņēmumus, izdevniecības un autorus. Konkursā var piedalīties Latvijā reģistrēti grāmatu izdevēji ar oriģināldizaina pirmpublicējumu Latvijā. Tikai noteikums – tiem ir jābūt iepriekšējā kalendārajā gadā iznākušiem izdevumiem (grāmatām, kalendāriem), kuri nav piedalījušies konkursā un kuri ir iespiesti Latvijā reģistrētā poligrāfijas uzņēmumā.

2023. gada 8. septembrī plkst. 17.00 LU Akadēmiskajā bibliotēkā (Rūpniecības ielā 10) notiks izstādes “ZELTA ĀBELE 30 gados” atklāšana.

Grāmatu mākslas konkurss ir ikgadējs pasākums, kas tiek organizēts kopš 1993. gada.
Konkursa mērķis ir veicināt Latvijas grāmatu izdevēju profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi, popularizēt grāmatas un lasīšanas kultūru, godināt Latvijā izdoto grāmatu veidotājus – māksliniekus, poligrāfijas uzņēmumus, izdevniecības un autorus. Konkursā var piedalīties Latvijā reģistrēti grāmatu izdevēji ar oriģināldizaina pirmpublicējumu Latvijā. Tikai noteikums – tiem ir jābūt iepriekšējā kalendārajā gadā iznākušiem izdevumiem (grāmatām, kalendāriem), kuri nav piedalījušies konkursā un kuri ir iespiesti Latvijā reģistrētā poligrāfijas uzņēmumā.

Grāmatu mākslas konkurss ar nosaukumu “Skaistākā grāmata” pirmo reizi notika pirms 30 gadiem, 1993. gadā. To rīkoja un arī šobrīd rīko Latvijas Grāmatizdevēju asociācija. Lai gan nosaukums precīzi izteica konkursa jēgu – grāmatu mākslinieciskā noformējuma vērtēšanu, tomēr daudziem tas radīja asociācijas ar skaistuma karalieņu sacensībām. Tāpēc nosaukumu vairākkārt manīja: “Skaistākā grāmata” (1993, 1996–2001), “Grāmata 1994”, “Grāmata 1995”, “Gada balva grāmatniecībā” (2002–2004). Līdz beidzot 2005. gadā Grāmatizdevēju asociācija atgriezās pie sākotnēji iecerētā nosaukuma “Zelta Ābele”, ko latviešu grāmatniecībā ar zelta burtiem ir ierakstījis ievērojamais pirmskara grāmatu izdevējs – izdevniecības “Zelta Ābele” vadītājs Miķelis Goppers (1908–1996). Viņa dēls Kārlis Goppers deva atļauju grāmatu mākslas konkursa nosaukumā turpmāk lietot “Zelta ābele” vārdu un grafisko identitāti, kas ir reģistrēta preču zīme.

Gadu gaitā ir mainījušies nosaukumi, bet nav mainījusies konkursa būtība – noteikt skaistāko, mākslinieciski augstvērtīgāko grāmatu. Līdz 2005. gadam katrā kategorijā tika nominētas sešas grāmatas un apbalvotas trīs. Lai veicinātu konkurenci un celtu balvu prestižu, ar 2005. gadu katrā kategorijā žūrija nominēja piecas grāmatas un apbalvoja vienu skaistāko. Kategoriju skaits dažādos gados ir bijis atšķirīgs. Kopš 2000. gada žūrija izraugās arī Gada mākslinieku, bet kopš 2003. gada tiek piešķirta balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā, dažādās grāmatniecības jomās strādājošajiem – ilustratoriem, redaktoriem, grāmatu tirgotājiem, bibliotekāriem u. c. Kopš 2005. gada konkursa laureātiem tiek pasniegta Maijas Vīksnas (Turkas) veidota balva – cilvēka galvas veidols, kas kož ābolu, bet 2009. gadā balva tiek reducēta zelta ābola veidolā, ko bronzā atlējis tēlnieks Ivars Miķelsons. Konkursa katalogs tiek izdots kopš 2001. gada.                                                                                                                                         

 Kopš 2016. gada grāmatu mākslas konkursam “Zelta ābele” ir piešķirts valstiski nozīmīga kultūras apbalvojuma statuss, un Mūža balvas ieguvēji un Gada mākslinieki saņem Kultūras ministrijas naudas balvas.

30 gados konkursam dažādās kategorijās bija pieteiktas vismaz 3267 grāmatas. Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas izstādē “ZELTA ĀBELE 30 gados” varēs iepazīties ar visu gadu grāmatu mākslas konkursā apbalvotajām grāmatām, kopumā izvietota 321 vienība, grāmatas un kalendāri. Starp godalgotajām grāmatām ir arī Latvijas Universitātes Akadēmiskā apgāda izdevumi. Interesentiem būs unikāla iespēja ne tikai aplūkot katra gada skaistākos izdevumus, bet arī salīdzināt un vērtēt, kā gadu desmitu laikā attīstījies un mainījies grāmatu dizains.

Izstāde būs skatāma līdz 2023. gada 29. decembrim.

Dalīties