2020. gada 11. martā Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (LU AB) notika ievērojamā azerbaidžāņu dzejnieka un domātāja Nasimi (1369-1417) 650. dzimšanas dienai veltīta zinātniski praktiskā konference. Konferenci rīkoja Azerbaidžānas vēstniecība Latvijā, Rīgas Klasiskā ģimnāzija un Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēkas Starpkultūru dialoga centrs.

Pirms konferences atklāšanas Klasiskās ģimnāzijas skolēniem LU AB Starpkultūra dialoga centra vadītājas Lindas Eltermanes pavadībā bija iespēja iepazīties ar Ukrainas, Azerbaidžānas, Uzbekistānas, Kazahstānas, Gruzijas, Baltrievijas Informācijas centriem, Eiropas dokumentācijas punktu un Misiņa bibliotēkas lasītāvām.
Sveicot konferences viesus un Klasiskās ģimnāzijas vidusskolēnus, LU AB direktore Venta Kocere norādīja, ka ievērojamā dzejnieka un filozofa Nasimi devums azerbaidžāņu valodas un literatūras attīstībā ir nenovērtējams. Direktore pastāstīja skolēniem par Azerbaidžānas Informācijas centra atklāšanu, tā darbības mērķiem un virzieniem, kā arī aicināja skolēnus un skolotājus aktīvāk izmantot LU AB krājumus zinātniski pētniecisko darbu izstrādē.
Rīgas Klasiskas ģimnāzijas direktors Romāns Alijevs klātesošajiem pastāstīja par Nisami dzīvesgājumu, filozofiskajiem uzskatiem, literāro mantojumu un devumu azerbaidžāņu valodas izveidē. 
Persiešu valodas pasniedzēja Biruta Jēgere atklāja, kā viņas mīlestība pret azerbaidžāņu un persiešu valodām aizsākās lielākoties ievērojamo persiešu un azerbaidžāņu dzejnieku, t.sk. Nasimi, daiļdarbu labskanības un dziļās domas dēļ, kā arī aicināja visus klātesošos piebiedroties viņas nodarbībām un apgūt persiešu valodu.
Baku Mūzikas akadēmijas profesore Zumruda Dadašzade uzstājās ar priekšlasījumu “Nasimi un mūzika”, atklājot, kāda bija Nasimi dzejas ietekme uz azerbaidžāņu mūziku un kā mūzikas motīvs atklājās dzejnieka daiļradē.
Azerbaidžānas Republikas vēstnieks Latvijā Dživanširs Ahundovs akcentēja, ka Nasimi bija nozīmīga loma azerbaidžāņu dzejas attīstībā un ka viņu uzskata par pirmo azerbaidžāņu dzejnieku. Vēstnieks aicināja skolēnus aktīvi izmantot studiju apmaiņas programmas, kuras dod iespēju Latvijas iedzīvotājiem doties studēt un praksē uz Azerbaidžānu.
Konferences laikā skolēni lasīja Nasimi dzejoļus un gazeles azerbaidžāņu, latviešu, angļu, franču un vācu valodās.
LU AB Starpkultūra dialoga centra vadītāja Linda Eltermane bija sagatavojusi Nasimi grāmatu izstādi no LU Akadēmiskās bibliotēkas Azerbaidžānas Informācijas centra krājuma, ar kuru skolēni un pasākuma viesi ar interesi iepazinās. 
2018. gada 16. februārī tika parakstīts sadarbības memorands starp Latvijas Universitātes Akadēmisko bibliotēku un Rīgas Klasisko ģimnāziju, kura mērķis, apzinoties pušu kopējās intereses un sadarbības iespējas izglītojošo pakalpojumu sniegšanā, ir veicināt skolēnu, pasniedzēju un personāla profesionālo izaugsmi un informatīvo apgādi, sadarboties izglītojošo pakalpojumu sniegšanas jomā, lai nodrošinātu pētniecisko darbību, veicinātu vidējās izglītības integrāciju Latvijā, kopīgi organizēt projektu un zinātniskās pētniecības dienas, izmantojot LU Akadēmiskās bibliotēkas krājumu.

Dalīties